Wędzenie, metoda konserwacji żywności za pomocą dymu, jest znana od tysięcy lat. Proces ten, polegający na powolnym spalaniu drewna liściastego (z wyjątkiem jałowca, iglastego drzewa również używanego do wędzenia), towarzyszy człowiekowi od momentu opanowania przez niego ognia. Dzięki wędzeniu mięsa i ryby zyskują wyjątkowy aromat, smak i kolor, a także przedłużoną trwałość.
Na czym polega wędzenie?
Wędzenie to proces, podczas którego mięso jest wystawione na działanie dymu pochodzącego z drewna lub trocin drzew liściastych (opcjonalnie jałowca). Mięso traci część wody, zyskując charakterystyczny smak, aromat i wygląd. Można wędzić na zimno i na gorąco, z różnymi etapami pośrednimi. W Wędzarni Podlaska Chata wędzimy mieszanką drewna olchy, dębu i wiśni, ale popularne są także drewna jabłoni, jesionu, winorośli, akacji, bzu czy gruszy. Każdy pasjonat wędzenia ma swoje sprawdzone metody co do rodzaju drewna i samego procesu wędzenia.
Jest wędzenie i „wędzenie”Czy wiesz, że masowo produkowane wyroby mięsne, reklamowane jako wędzone, często nie są takie naprawdę? W przemyśle spożywczym często używa się sztucznych aromatów, a barwę uzyskuje się dzięki barwnikom. Prawdziwe wędzenie jest coraz rzadsze, zastępowane przez mniej czasochłonne, lecz mniej naturalne metody.
Tradycyjne wędzenie w Wędzarni Podlaska Chata
W Wędzarni Podlaska Chata stawiamy na tradycję! Korzystamy z najlepszych praktyk polskiej wsi, wędząc nasze wyroby w drewnie olchy, dębu i wiśni. Wędzimy na zimno lub gorąco, pozwalając, by proces przebiegał w naturalnym rytmie. Zachęcamy do spróbowania naszych produktów, takich jak:
Pamiętaj, że w Wędzarni Podlaska Chata znajdziesz nie tylko tradycyjnie wędzone przysmaki! Oferujemy również inne specjały: kiełbasy, wędliny, mięsa surowe i w marynatach, wyroby z podrobów, wędliny premium, sezonowe pyszności i produkty bez azotynu sodu „Naturalnie z Podlaskiej Chaty”. Zapraszamy do naszego świata smaków i aromatów!
Wybierz kategorie
Wyrażam zgodę na otrzymywanie newslettera